Imaginatie en rescripting met en in de groep

Drs. Julia de Breed1, Drs. Dick Nijenkamp1
1NPI / Arkin

Kernwoorden

Imaginatie Rescripting, Groepstherapie, Verbinding, Verwerking

Tags doelgroep

Volwassenen

Tags thematiek en problematiek

Persoonlijkheidsstoornissen, Trauma en PTSS

Kennisniveau deelnemers

alle niveaus

Workshop

In deze workshop geven we plenair een demonstratie van een imaginatie oefening met rescripting in de groep, waarbij beide therapeuten en de andere groepsleden actief deelnemen in de imaginatie van een groepslid. Daarna wordt er in subgroepen geoefend met deze techniek.

We starten met een korte theoretische bespreking, daarna starten we de plenaire oefening en daarna in subgroepen en is er ruimte om deze na te bespreken. Voor deze workshop zoeken we dus voor het plenaire gedeelte 1 deelnemer die de rol van cliënt(e) aan wil nemen en tot max 8 andere deelnemers die de rol als groepslid aannemen. De workshop leiders zullen de rol van therapeut aannemen. Na de plenaire oefening splitst de groep op in subgroepen en kan er geoefend worden met de techniek, de workshop leiders lopen rond.

Deze workshop past goed bij het thema van het congres ‘groei door verbinding’. We hopen door deze workshop onze bijdrage te kunnen leveren aan de groei van professionals. Waarbij het onze opvatting is dat verwerkingsgerichte technieken heel goed passen binnen een groep.
Verbinding, omdat we dit samen gaan ervaren op het congres. En omdat het voor verbinding zorgt binnen de groep en verbinding met de onderliggende emotionele basis behoeften. Daarnaast versterkt het de gezonde volwassene van zowel de cliënt(e) die centraal staat als ook de andere deelnemers die opkomen voor de behoeften van het groepslid en dit zorgt voor groei.

Deze groepsimaginatie kan zowel face-to-face als online worden toegepast. Omdat de verbinding imaginair wordt aangegaan kan er ook in Corona tijd fysieke nabijheid worden geuit en ervaren.

Literatuur

Farrell, J.M. Reiss, N. & Shaw, I.A. Schematherapie in de klinische praktijk (2014).,uitgeverij Nieuwezijds paragraaf 4.6.3 (p.p. 218-226).

Farrell, J.M. & Shaw, I.A. Group Schema Therapy for Borderline Personality Disorder (2012), uitgeverij Wiley-Blackwell (p.p. 167-195).