Schematherapie voor Partnerrelaties (ST-C)

Drs. Paul Schobre

(m.v.v. Wouter Stassen & Roos Van Vlaenderen als acteur & actrice)

Workshop

Hoewel het wetenschappelijke onderzoek vooralsnog beperkt blijft, is de toepassing van Schematherapie voor partnerrelaties (ST-C) in volle ontwikkeling. En dat is niet vreemd, want ook op het vlak van partnerrelatietherapie heeft Schematherapie heel wat te bieden.
Wanneer fundamentele basisbehoeften binnen een intieme relatie geschonden worden en/of onvervuld blijven, worden oude maladaptieve schema’s en patronen opnieuw ‘getriggerd’. Op dat moment kunnen partners ongewild terecht komen in een kluwen van complexe interacties.
ST-C tracht met behulp van cognitieve, experiëntiële en gedragsmatige technieken in contact te komen met de ‘onvervulde basisbehoeften’ van iedere partner. Het leren herkennen en vervullen van zowel de eigen basisbehoeften als deze van de partner vormt de basis voor het progressief versterken van de ‘Gezonde volwassene’. Op deze wijze leren partners voldoende aandacht en zorg te besteden aan de fundamentele verlangens en behoeften van zichzelf én hun partner. Ze leren tevens de onderliggende maladaptieve
boodschappen tijdig te herkennen en te elimineren.
Daarbij is de gewenste uitkomstmaat niet per sé de instandhouding van de partnerrelatie, maar wél het herstel van fundamentele basisbehoeften.

Tijdens deze actieve workshop worden enkele belangrijke topics van ST-C theoretisch toegelicht en gedemonstreerd via een rollenspel. Aansluitend ontvangen de deelnemers een korte beschrijving van een specifieke situatie binnen partnerrelatietherapie. Zij worden uitgenodigd hierover in kleine groepjes te reflecteren en deze vervolgens toe te passen.

Voorstelling

Paul Schobre is in België geregistreerd als Klinisch psycholoog & Psychotherapeut.
Hij is Supervisor Cognitieve-Gedragstherapie (VVGT), Systeemtherapeut (BVRGS), EMDR-Practitioner (EMDRBelgium & EMDR-Europe) en Trainer-Supervisor Schematherapie (ISST & Schematherapie Vlaanderen vzw).
Hij is werkzaam in eigen praktijk (Trivium-Psychologenpraktijk).
Als gastdocent en supervisor participeert hij aan de postacademische opleiding ‘Gedragstherapie’ (KU-Leuven en U-Gent). Ook participeert hij als gastdocent aan de RINO-Zuid (GZ-opleiding/ ‘Systeemtherapie’), de opleidingen schematherapie (Schematherapie Vlaanderen vzw), en de workshop Schematherapie voor Partnerrelaties (Van Genderen Opleidingen). Binnen Schematherapie heeft hij zich gespecialiseerd in
‘Schematherapie voor partnerrelaties’ (IST-Frankfurt Duitsland o.l.v. dr. E. Roediger).
Hij is voorzitter van Schematherapie Vlaanderen vzw en maakt deel uit van een internationale werkgroep
m.b.t. ST-C.