Groei door verbinding; hoe correctieve emotionele ervaringen te genereren in Limited Reparenting

drs. Remco van der Wijngaart
Van Genderen Opleidingen BV

Kernwoorden

Correctieve emotionele ervaringen, Compassie, Kindmodus

Doelgroep

Volwassenen, Ouderen

Thematiek en problematiek

Persoonlijkheidsstoornissen, Transdiagnostisch

Kennisniveau deelnemers

beginner

Workshop

Groei door verbinding; hoe correctieve emotionele ervaringen te genereren in Limited Reparenting
Onderzoek heeft aangetoond dat het werken met de kind modi en de gezonde volwassene de beste voorspeller is van een positieve therapieresultaat (Arntz, 2019 conference VSt). Het belangrijkste doel is dan ook contact te leggen met deze modi van de patiënt, in iedere therapiesessie gedurende de therapie.

Schematherapie biedt daarbij een breed scala aan methoden en technieken voor de schematherapeut om verbinding te maken met het Kwetsbare Kind deel van de cliënt. Verbinding alleen betekent echter niet automatisch emotionele groei. Emotionele groei is het resultaat van correctieve emotionele ervaringen die de cliënt opdoet worden in de behandeling. Limited Reparenting wordt daarbij gezien wordt als het belangrijkste instrument waarmee correctieve emotionele ervaringen gegenereerd kunnen worden in de verbinding met de therapeut.

Maar hoe creëer je als therapeut dan precies een correctieve emotionele ervaring? Wat zeg je tegen je patiënt wanneer die in tranen tegenover je zit? Woorden als ‘Ik vind het naar voor je dat je je zo verdrietig voelt’ ketsen bij sommige cliënten af op een overrompelende hopeloosheid waarbij letterlijk gevraagd wordt: ‘Wat heb ik daaraan?’. Hoe kun je de patiënt laten ervaren dat de cliënt emotioneel kan groeien als die cliënt ervan overtuigd is slecht, falend, tekortschietend te zijn? Woorden van waardering lijken te vervagen in een storm van overtuigingen dat het tegendeel waar is. Wat is het voordeel van het loslaten van een Beschermende Coping modus als de cliënt daarmee overspoeld wordt door emotionele pijn?

Deze workshop gaat niet zozeer over technieken maar over hoe verbinding te leggen met de client en in die verbinding emotionele groei te genereren door het bieden van een corrigerende emotionele ervaringen. Om die doelstellingen te behalen zal ik mijn uiterste best doen in de workshop verbinding te maken met de deelnemers, en in die verbinding proberen correctieve emotionele ervaringen te genereren die een bijdrage kunnen zijn voor het werk als schematherapeut.

Inleidingen op het onderwerp zullen worden afgewisseld met demonstraties. Daarnaast krijgen deelnemers ook de gelegenheid zelf het geleerde te oefenen.

Literatuur

Yakin, D. & Grasman, R. & Arntz, A. (2020) Schema modes as a common mechanism of change in personality pathology and functioning: Results from a randomized controlled trial. Behav Res Ther
. 2020 Mar;126:103553. doi: 10.1016/j.brat.2020.103553. Epub 2020 Jan 16.

van der Wijngaart, R. (2020) Imaginaire Rescripting, theorie en praktijk. Par. 5.2 p. 90-96. Bohn, Stafleu & Van Loghum