All you need is…. Goede zelfzorg

drs. Silvia van Engelen-Visser1, drs. Marjon Peters2
1Leefhuys, praktijk voor psychotherapie
2InSight4U, GGZ Oost-Brabant

Kernwoorden

Zelfzorg, zelfcompassie, veerkracht, verbinding

Kennisniveau deelnemers

Alle niveaus

Tags doelgroep

Kinderen en adolescenten, Volwassenen, Gezinnen en relaties, Ouderen

Tags thematiek en problematiek

Overig

Workshop

Aandacht voor zelfzorg onder GGZ professionals is momenteel een hot item. De wachtlijstproblematiek, productienorm, de krapte in teams drukt soms zwaar op de verantwoordelijke professional. Ziekteverzuim en compassievermoeidheid ligt op de loer. Dat drukt een negatief stempel op de continuïteit van cliëntenzorg en behandelresultaten. Iedereen kent de begrippen (zelf)compassie en veerkracht, maar wat betekent dit nu voor jouw situatie? Welke middelen kan jij inzetten voor meer zelfzorg? Hoe kunnen we ons vak met compassie en veerkracht blijven uitoefenen? Dat staat centraal in deze workshop.
In de workshop wordt theorie over de meest voorkomende dysfunctionele schema’s en modi onder professionals in de GGZ, afgewisseld met oefeningen om eigen hulpbronnen aan te boren. Zo ga je naar huis kunt met een praktisch handvat.

Literatuur
  • Adrichem, P. (2022). Professionele zelfzorg voor psychische hulpverleners, De Psycholoog.
  • Malinowski, A (2014). Self-Care for the Mental Health Practitioner: The Theory, Research, and Practice of Preventing and Addressing the Occupational Hazards of the Profession.
  • Broersen, J. en Claassen, A. (2019). Werkboek module schematherapie en de gezonde volwassene. Bohn Stafleu van Loghum.