All you need is… Tough love
Michiel van Vreeswijk1, Jenny Broersen2
1G-kracht psychomedisch centrum
2G-kracht psychomedisch centrum/ GGZ Delfland
Kernwoorden
empatische confrontatie, meerstoelentechniek, ondermijnen, behoeften
Kennisniveau deelnemers
Alle niveaus
Tags doelgroep
Volwassenen, Ouderen
Tags thematiek en problematiek
Persoonlijkheidsstoornissen
Workshop
Wat doe je als een patiënt zegt wel te willen veranderen maar niet echt doorpakt? Voortdurend vanuit een of meerdere schema’s en maladaptieve modi zichzelf en/of het contact met een naaste(n) ondermijnt, zoals;
- Een patiënt die aardig blijft doen om kritiek te vermijden;
- Een patiënt die (stilletjes) boos is en de ander geen kans geeft om het contact te herstellen;
- Een patiënt die klaagt, weinig feedback verdraagt en naar de ander weinig vraagt;
- Een patiënt die zich zo opstelt dat iedereen hem spaart.
Een empathische confrontatie is nodig en is een onderdeel van limited reparenting binnen de schematherapie. Maar wat als je dat al gedaan hebt en het te weinig oplevert, terwijl je in de werkfase van schematherapie zit en wilt dat patiënt verder in beweging komt? Dat patiënt het niet aangaat om op een gezonde volwassen manier te werken aan zijn behoeften en in plaats daarvan blijft hangen in oude patronen. In deze workshop geven we een demonstratie van hoe je middels een meerstoelentechniek de patiënt helpt in het geven van een eigen empatische confrontatie daarna ga je zelf er mee oefenen. Bij deze vorm van empatische confrontatie wordt er gewerkt met een meerstoelentechniek waarin de ondermijnende kant van patiënt wordt uitvergroot en voelbaar wordt gemaakt van wat het effect is op de patiënt en op het contact met de naaste(n). Vervolgens wordt in deze techniek de Gezonde volwassene van patiënt ingezet om zorg te dragen voor zijn Kwetsbare modus en aandacht te hebben voor de naaste(n). Doel van deze workshop is om je stil te laten staan dat limited reparenting en empathische confrontatie bij elkaar horen, en je te inspireren in hoe je de patiënt in zijn eigen kracht kan zetten om zelf in beweging te gaan komen.
Leerdoel: Kunnen uitvoeren van een empatische confrontatie middels meerstoelentechniek
Literatuur
On Speaking One’s Mind: Using Chairwork Dialogues in Schema Therapy. S. Kellogg (Chapter) in The Wiley-Blackwell Handbook of Schema Therapy; Theory, Research and Practice (2012). Editors M. van Vreeswijk, J. Broersen & M. Nadort.