Als je meer wilt bereiken dan alleen een fijnere herinnering… Is imaginaire rescripting all you need?
Julie Krans
Radboud Universiteit & Pro Persona
Kernwoorden
imaginaire rescripting, generalisatie, werkingsmechanismen
Tags doelgroep
Volwassenen
Tags thematiek en problematiek
Transdiagnostisch, Trauma en PTSS
Beknopte samenvatting van het symposium
De imaginaire rescripting (ImRs) die we vanuit de schematherapie kennen is ondertussen ook hard op weg op een zogenaamde ‘stand-alone’ behandeling te worden voor verschillende stoornissen. Wetenschappelijke interesse in ImRs groeit daarmee evenzeer, wat belangrijk is voor de onderbouwing van ImRs als een ‘evidence-based’ behandeling. Naast studies over de effectiviteit van ImRs is het belangrijk om te weten hoe deze mooie techniek precies werkt, zodat we het gebruik ervan kunnen optimaliseren en beter kunnen toespitsen op individuele behoeften van clienten.
In dit symposium staat de vraag centraal in hoeverre effecten van imaginaire rescripting generaliseren. Procedureel gezien richten we ons op een of meerdere specifieke nare herinneringen die we bewerken middels mentale verbeelding. Het is echter niet alleen maar de bedoeling dat deze specifieke herinneringen minder naar worden, maar ook dat er nog meer teweeg wordt gebracht in de client dat ten goede komt aan diens herstel. Welke effecten zou imaginaire rescripting nog meer kunnen hebben, en hoe werkt dat dan precies? Oftewel: is imaginaire rescripting all you need?
Vier sprekers laten hun recente onderzoeksbevindingen zien die allemaal een stukje van de grote puzzel zijn.
De eerste spreker, Arnoud Arntz, vertelt over de werkingsmechanismen van ImRs vergeleken met EMDR.
De tweede spreker, Marleen Rijkeboer, laat zien of ImRs ook effect heeft op herinneringen die op de een of andere manier gerelateerd zijn aan de herinnering die herschreven wordt.
De derde spreker, Mandy Woelk, presenteert resultaten van een studie die generalisatie van angstvermindering vergelijkt tussen ImRs en extinctie.
De vierde spreker, Katharina Meyerbröker, bespreekt of het herschrijven van herinneringen ook effect heeft op toekomstbeelden.
Het symposium is samengesteld en wordt voorgezeten door Julie Krans en is georganiseerd vanuit een internationaal consortium dat zich richt op onderzoek en klinische implementatie van ‘best-practices’ in imaginaire rescripting.