Schematherapie bij narcisme

Remco van der Wijngaart
Van Genderen Opleidingen

Trefwoorden

Narcisme, blokkade, demonstratie, technieken

Kennisniveau

Alle niveau’s

Inhoud

De behandeling van narcisme wordt vaak bemoeilijkt door de hardnekkige patronen van deze cliënten om te reageren met devaluerend of arrogant gedrag, en soms zelfs woedebuien die optreden als de patiënt zich tekortgedaan of gefrustreerd voelt.

Schematherapie biedt veel handvatten om met deze uitdagende cliënten te kunnen werken; de taal van schema’s, modi en gemiste basisbehoeften helpt om veel van de lastige gedragspatronen beter te begrijpen. Bovendien biedt schematherapie een scala aan methoden en technieken om toe te passen. Dat betekent echter vaak niet dat schematherapie bij narcisme vanzelfsprekend succesvol verloopt… Zo kan de narcistische cliënt gevoelens van onzekerheid en angst, maar ook irritatie en boosheid oproepen bij de therapeut. Bovendien is het doen van een imaginaire rescripting of een stoelentechniek niet zo eenvoudig bij een cliënt die de therapeut en zijn middelen devalueert.

Leerdoelen

Doel van de supervisie is om de deelnemers inzicht te bieden hoe in supervisie de volgende doelen worden nagestreefd:

  • De dynamiek van narcisme goed begrijpen in termen van schema’s en modi
  • Valkuilen in het hanteren van de therapeutische relatie herkennen en hanteren
  • Emotiegerichte technieken toepassen om corrigerende emotionele ervaringen te genereren
Werkvormen

Een bespreking van de casus wordt afgewisseld met diagnostische imaginatie en rollenspellen waarbij de supervisor de besproken interventies demonstreert die vervolgens door de supervisant geoefend worden

Literatuur

Behary, W. (2009). Waarom gaat het altijd over jou? Omgaan met narcisme en egocentrisme bij anderen. Amsterdam: Hogrefe Uitgevers.

Young, J.E., Klosko, J.S., & Weishaar, M.E. (2005). Schemagerichte therapie. Handboek voor therapeuten. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Zeigler-Hill, V., Green, B.A., Arnau, R.C., Sisemore, T.B., & Myers, E.M. (2011). Trouble ahead, trouble behind: Narcissism and early maladaptive schemas. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 42, 96-103.