Doorbreek je patronen als (schema)therapeut in vijf stappen

Drs. Hannie van Genderen, Hélène Bögels
Praktijk voor Klinische Psychologie van Genderen

Kernwoorden

Zelfzorg, Patronen doorbreken, nieuwe schema’s/modi

Kennisniveau deelnemers

Alle niveaus

Tags doelgroep

Volwassenen

Tags thematiek en problematiek

Persoonlijkheidsstoornissen, Overig

Workshop

Wij hebben allemaal patronen. Therapeuten dus ook. Jij hebt waarschijnlijk ook onvervulde basisbehoeften en schema’s, die je ogenschijnlijk geschikt maken voor je vak, maar die ook zouden kunnen leiden tot uitputting of zelfs een burn-out. Je bent misschien niet zoveel tekort gekomen als je cliënten; je valkuilen en modi zijn minder sterk ontwikkeld. Maar iedereen loopt wel eens tegen zichzelf op in een behandeling van een moeilijke cliënt. Wat herken je? Hoge eisen, Zelfopoffering en Emotionele verwaarlozing? Mislukking of Rechtvaardigheid? Wat is je copingstijl en welke
modi steken soms bij jou de kop op? Wanneer handel je te veel vanuit je Pleaser en durf je een cliënt niet te confronteren? Wanneer ga je, onder invloed van je Kritische kant, te lang door met een cliënt die te moeilijk voor je is? Waarom vraag je geen hulp aan collega’s? Wat heb je nodig om dit te veranderen?
Om gezond volwassen door het leven te gaan is het nodig zicht te hebben op je eigen patronen. Recente ontwikkelingen op het gebied van de theorie van schematherapie bieden ons daarbij nieuwe taal, nieuwe woorden voor onvervulde basisbehoeften, schema’s en modi.
Jouw Gezonde Volwassene heeft vaardigheden om die patronen zelf te veranderen. Dat is feitelijk wat we onze cliënten proberen te leren in therapie, met name in de laatste fase. Maar passen we die lessen eigenlijk wel voldoende toe op onszelf? Waarom schiet het toepassen ervan maar al te vaak erbij in, omdat we het allemaal te druk daarvoor voor hebben? Welke modus is dat? Veranderen is niet zo makkelijk. Je kunt natuurlijk een leertherapeut zoeken, maar probeer eerst eens zelf stappen te zetten om je patronen te doorbreken.
In deze workshop oefen je hoe je in vijf stappen je patronen kunt doorbreken. Je begint met identificeren van de relevante basisbehoeften schema’s en modi. De nieuwe theorie over basisbehoeften, schema’s en modi worden toegelicht, om tastbaar voor jezelf te maken waar je tegenaan loopt. Gevolgd door een demonstratie en oefening van een simpele maar doeltreffende strategie om die basisbehoeften te vervullen: Je eigen gezonde volwassen inzetten om je eigen kwetsbare kind te steunen.

Literatuur

Arntz, A., Rijkeboer, M., Chan, E., Fassbinder, E. Karaosmanoglu, A., Lee, C.W., & Panzeri, M. (2021). Towards a Reformulated Theory Underlying Schema Therapy: Position Paper of an International Workgroup. Cognitive Therapy and Research, 45, 1007-1020. https://doi.org/10.1007/s10608-021-10209-5
Genderen, H. van, (2023). Doorbreek je patronen in vijf stappen, Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
van der Wijngaart, R. (2022). Stoelentechniek, theorie en praktijk, Houten: Bohn Stafleu van Loghum.